A DEED WITHOUT A NAME ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ – INSPIRE PRIZE

topic_15780

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

INSPIRE PROJECT 2017

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Inspire Project είναι η νέα έκδοση του προηγούμενου Inspire – Εικαστικού Φεστιβάλ Τεχνών Θεσσαλονίκης, το οποίο διοργανώθηκε για τρία συναπτά έτη (2012-2014) από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η διοργάνωση του φεστιβάλ υπήρξε ένα εκτεταμένο εργαστήριο για εκατοντάδες νέους καλλιτέχνες, με επικεφαλής διακεκριμένους καλλιτέχνες από την Ευρώπη. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (EΤΠΑ).

Για το 2017 και μέχρι το 2019, η νέα διοργάνωση, με τίτλο Inspire Project”, θα απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες και κοινό, προκειμένου να προωθήσει τον σύγχρονο τρόπο παραγωγής έργων μέσα στο εργαστήριο.

Η Ruthi Helbitz Cohen (γεν. 1969, Ισραήλ) είναι η φετινή προσκεκλημένη καλλιτέχνιδα, η οποία θα «εμπνεύσει» το εργαστήριο και θα καθοδηγήσει την παραγωγική διαδικασία του. Η παρουσία της θα μας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον τρόπο εργασίας της και τη δυνατότητα να εκθέσει το έργο της μαζί με τα νέα έργα που πρόκειται να δημιουργηθούν στη Θεσσαλονίκη.

Aνάμεσα στη μαγεία και την οικειότητα, το μύθο και την ψυχανάλυση, το καλλιτεχνικό έργο θα προσεγγιστεί ως ο χώρος που επαναπροσδιορίζει τις διαστάσεις του χρόνου και του τόπου. Τα σύμβολα και οι εικόνες, τα στρώματα του χρόνου μέσα στο χώρο, θα χρησιμεύσουν ως εργαλεία για την αποκωδικοποίηση «ενός έργου χωρίς όνομα», όπως οι μάγισσες απαντούν στην ερώτηση του Macbeth, όταν τις ρωτά τι είναι αυτό που κάνουν. Προηγούμενα στοιχεία, είτε βιογραφικά, ιστορικά, συλλογικά, ιδεολογικά ή υλικά, διεκδικούν το παρόν και θα αποτελέσουν τη βάση ενός αυτοσχεδιασμού για τη μυθική σκέψη σήμερα.

Αναγνωρίζοντας τις πολλαπλές προοπτικές που εκδηλώνονται από τη μυθική σκέψη στην παρούσα φάση, το “Inspire Project” 2017, θα ερευνήσει τα διάφορα μέρη της αφήγησης, η οποία είναι εγγενώς ανοικτή και πολύπλευρη, απελευθερώνοντας το λόγο για το μύθο και την τέχνη από οποιαδήποτε περιοριστική κατηγοριοποίηση. Το καλλιτεχνικό εργαστήρι για 20 νέους καλλιτέχνες θα διεξαχθεί από τις 7-13 Ιουλίου 2017. Οι εκθέσεις με τα καλλιτεχνικά έργα των εργαστηρίων και των έργων της Ruthi Helbitz Cohen θα εγκαινιαστούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου στις 13 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

INSPIRE PRIZE

Ο νέος θεσμός του “Inspire Project” είναι το “Βραβείο Inspire / Ιnspire Prize”. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000€ και θα αποδοθεί σε έναν καλλιτέχνη, του οποίου η δουλειά, που θα έχει ήδη παραχθεί στο πλαίσιο εργαστηρίου ή residency ανά τον κόσμο, διακρίνεται για τη σύλληψη, την πρωτοτυπία, τον προβληματισμό και την εφαρμογή του. Το “Βραβείο Inspireθα απονεμηθεί για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2017.

Οι υποψήφιοι για το “Βραβείο Inspire / Ιnspire Prizeμπορούν να είναι καλλιτέχνες όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων που δεν θα συμμετέχουν στο εργαστήριο του Inspire Project 2017. Οι αιτήσεις μπορούν να αποσταλούν στο mmcart@mmca.org.gr με την ένδειξη “Βραβείο Inspire”.

  

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στο NSPIRE PRIZE

1. φόρμα συμμετοχής: Η φόρμα βρίσκεται παρακάτω στο έγγραφο και είναι διαθέσιμη online στην ιστοσελίδα http://www.pkm.gov.gr (>’Προκηρύξεις’).

2. Οπτικό υλικό του έργου του καλλιτέχνη που προτείνεται για το βραβείο Inspire: έως δέκα (10) φωτογραφίες του έργου σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή μεγέθους Α4. Προαιρετικά, οι καλλιτέχνες μπορούν επίσης να υποβάλουν και portfolio για το συγκεκριμένο έργο σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

* Οι αιτήσεις παραδίδονται έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2017 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ή αποστέλλονται ταχυδρομικά στη διεύθυνση:

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Εγνατία 154 (εντός ΔΕΘ)

546 23 Θεσσαλονίκη

Με την ένδειξη «Inspire Project».

Εναλλακτικά, αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση mmcart@mmca.org.gr, με την ένδειξη «Inspire Prize».

Οι αιτήσεις των υποψήφιων συμμετεχόντων θα περιλαμβάνουν:

  

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (για το Inspire Prize)

ΟΝΟΜΑ  
ΕΠΙΘΕΤΟ  
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  
ΤΗΛΕΦΩΝΟ  
ΚΙΝΗΤΟ  
EMAIL ADDRESS  
ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ  
ΣΠΟΥΔΕΣ  
ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ  
ΕΤΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ

 

 
ΙΔΡΥΜΑ / ΦΟΡΕΑΣ

RESIDENCY

(Έτος, Τίτλος, Τόπος, Οργανισμός)

 

Προϋπολογισμός έργου (δαπάνες & έξοδα παραγωγής)  

 

 

 

 

 **

– Οι φάκελοι των υποψηφίων δεν επιστρέφονται, παρά μόνο αν ζητηθούν από τους ίδιους.

– Η επιτροπή επιλογής των υποψηφίων συμμετεχόντων θα εξετάσει τους φακέλους και θα αξιολογήσει τη συμβατότητά τους προς το ύφος και το περιεχόμενο του Inspire Prize 2017, χωρίς να υποχρεούται να δικαιολογήσει δημοσίως τις επιλογές της. Το όνομα του βραβευμένου καλλιτέχνη θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του μουσείου, στον τύπο και η απονομή θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή τον Οκτώβριο 2017.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 2310 240 002 (κ. Κατερίνα Σύρογλου, Επιμελήτρια Inspire Project) mmcart@mmca.org.gr

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s